Hoe verloopt een EPC NR?

Stap 1: Voorbereiding en Planning

Start van het proces: Het proces begint met de eigenaar van de eenheid (of houder van een zakelijk recht zoals erfpacht) die verantwoordelijk is voor het opmaken van het EPC NR. Het is ook verplicht om jaarlijks de meterstanden te registreren, nodig voor de bepaling van het energielabel.

Voorbereiding op de inspectie: De eigenaar moet de nodige documentatie verzamelen die de aanwezigheid van isolatie, materialen, of toestellen aantoont. Deze documentatie zal gebruikt worden door de energiedeskundige type D tijdens het inspectieproces en wordt samengevat in een aanstiplijst.

  pexels mikhail nilov 8729721 scaled
  EPC NR werkwijze

  Stap 2: Inspectie en Beoordeling

  Het inspectieproces: Een erkende energiedeskundige type D zal het gebouw inspecteren, waarbij gekeken wordt naar isolatiematerialen, ramen, en installaties voor verwarming, koeling, en ventilatie. Ook worden meterstanden en het gebruik van hernieuwbare technologieën geregistreerd.

  Beoordelingscriteria en -methodiek: Het EPC NR bevat een energielabel en een energiescore, gebaseerd op het gebruik van hernieuwbare energie en de energie-efficiëntie van het gebouw. De energiedeskundige gebruikt een softwareprogramma van de overheid om het EPC NR op te maken.

  Stap 3: Resultaat en implicaties

  Interpretatie van het EPC NR: Het EPC NR toont een energielabel dat aangeeft hoe dicht het gebouw bij ‘koolstofneutraal’ staat, met labels variërend van A (100% koolstofneutraal) tot G (geen hernieuwbare energie). Daarnaast geeft de energiescore een objectieve indicatie van de energieprestatie van het gebouw.

  Voordelen en volgende stappen: Gebouweigenaren worden aangemoedigd om energie-efficiëntieverbeteringen door te voeren, wat kan leiden tot een hogere marktwaarde en lagere energiekosten. Het certificaat moet elke 5 jaar vernieuwd worden, wat een voortdurende verbetering van de energieprestatie stimuleert

  pexels fauxels 3184465 1 scaled