Verschil tussen EPC, EPC kNR en EPC NR

Het onderscheid tussen een gewoon EPC, een EPC voor kleine niet-residentiële eenheden (EPC kNR) en een EPC voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) is belangrijk om te begrijpen vanwege de specifieke toepassingen en vereisten voor verschillende types vastgoed in België.

Het onderscheid tussen een gewoon EPC, een EPC voor kleine niet-residentiële eenheden (EPC kNR) en een EPC voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) is belangrijk om te begrijpen vanwege de specifieke toepassingen en vereisten voor verschillende types vastgoed in België. Hieronder wordt uiteengezet wat deze verschillen inhouden en voor welke eigendommen ze gelden.

Gewoon EPC (Residentieel)

Het gewone EnergiePrestatieCertificaat (EPC) is bedoeld voor residentiële gebouwen. Dit certificaat geeft inzicht in de energieprestatie van woningen, zoals huizen en appartementen, door een score toe te kennen die de energie-efficiëntie aangeeft. Het EPC is verplicht bij de verkoop of verhuur van residentiële eenheden en dient als leidraad voor potentiële kopers of huurders over hoe energiezuinig een woning is. Het doel is om energiebesparing te bevorderen en bij te dragen aan een duurzamer woonklimaat.

EPC voor kleine niet-residentiële eenheden (EPC kNR)

Het EPC kNR richt zich op kleine niet-residentiële gebouweenheden. Deze certificering is specifiek ontworpen voor kleinere gebouwen of eenheden met een niet-residentiële bestemming, zoals kleine kantoren, winkels, of praktijkruimtes, die aan bepaalde criteria voldoen:

  • De bruikbare vloeroppervlakte van de eenheid is niet groter dan 500 m².
  • Het aaneengesloten niet-residentiële geheel dat de eenheid bevat, mag niet groter zijn dan 1000 m² en bevat geen niet-residentiële eenheid die groter is dan 500 m².

Dit certificaat moet worden opgemaakt door een erkende energiedeskundige type A en is verplicht bij de verkoop, overdracht, of verhuur van dergelijke eenheden. Het EPC kNR is 10 jaar geldig, tenzij de bestemming van de gebouweenheid verandert of er een nieuw EPC wordt ingediend.

EPC voor niet-residentiële eenheden (EPC NR)

Het EPC NR is bedoeld voor grotere niet-residentiële gebouweenheden, dat wil zeggen voor gebouwen of eenheden die een niet-residentiële bestemming hebben en een oppervlakte van meer dan 500 m² beslaan. Dit omvat een breed scala aan vastgoed, zoals grote kantoorgebouwen, commerciële complexen, en industriële sites. Net als bij het EPC kNR, is het doel van het EPC Niet-Residentieel om de energieprestatie van het gebouw te beoordelen en transparantie te bieden aan potentiële kopers of huurders. Het certificaat dient bij verkoop, verhuur, of overdracht van de eenheid aanwezig te zijn en moet eveneens door een erkende energiedeskundige worden opgesteld.

Gerelateerde blogs

Wat is het EPC NR (niet-residentieel)?

Het energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) wordt opgesteld per niet-residentiële gebouweenheid. Niet-residentiële gebouweenheden zijn alle gebouweenheden die als hoofdbestemming ‘niet-residentieel’ hebben, dus álle gebouweenheden behalve...

8 min read

Waarom is een EPC niet-residentieel nodig?

Het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) voor niet-residentiële gebouweenheden, oftewel het EPC Niet-Residentieel, speelt een cruciale rol in de vastgoedsector en bij de verduurzaming van het vastgoedbestand. Deze verplichting, die sinds begin 2023 van kracht is, heeft...

8 min read

Verschil tussen EPC, EPC kNR en EPC NR

Het onderscheid tussen een gewoon EPC, een EPC voor kleine niet-residentiële eenheden (EPC kNR) en een EPC voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) is belangrijk om te begrijpen vanwege de specifieke toepassingen en vereisten voor verschillende types vastgoed in...

8 min read

Renovatieverplichting voor EPC NR (niet-residentieel)

De invoering van het EPC voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR) heeft aanzienlijke gevolgen voor eigenaren van dit type vastgoed. Deze gevolgen zijn gericht op het stimuleren van energiebesparende maatregelen en het verbeteren van de energie-efficiëntie, met als...

8 min read