Wat is EPC type D?

Een EPC Type D verwijst naar een categorie van energieprestatiecertificaten (EPC) die specifiek is voor niet-residentiële gebouwen of eenheden, en het moet worden opgesteld door een erkende energiedeskundige type D.

Een EPC Type D verwijst naar een categorie van energieprestatiecertificaten (EPC) die specifiek is voor niet-residentiële gebouwen of eenheden, en het moet worden opgesteld door een erkende energiedeskundige type D. Deze deskundigen hebben een specifieke opleiding en certificering ondergaan om hen te kwalificeren voor het beoordelen van de energieprestatie van niet-residentiële gebouwen, zoals kantoren, winkels, scholen, en andere commerciële of publieke gebouwen.

De belangrijkste taken van een energiedeskundige type D omvatten:

  • Het uitvoeren van een gedetailleerd plaatsbezoek om de kenmerken van het gebouw en de aanwezige installaties voor verwarming, koeling, ventilatie, en verlichting te inspecteren.
  • Het verzamelen van gegevens over het energiegebruik en de efficiëntie van het gebouw, inclusief het registreren van meterstanden en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
  • Het adviseren over verbeteringen of aanpassingen die kunnen worden gemaakt om de energie-efficiëntie van het gebouw te verhogen.
  • Het gebruik van gespecialiseerde software, verstrekt door de overheid of erkende instanties, om het EPC op te maken, dat een overzicht geeft van de energieprestatie van het gebouw en een energielabel toekent.

Gerelateerde blogs

Wat is het EPC NR (niet-residentieel)?

Het energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) wordt opgesteld per niet-residentiële gebouweenheid. Niet-residentiële gebouweenheden zijn alle gebouweenheden die als hoofdbestemming ‘niet-residentieel’ hebben, dus álle gebouweenheden behalve...

8 min read

Waarom is een EPC niet-residentieel nodig?

Het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) voor niet-residentiële gebouweenheden, oftewel het EPC Niet-Residentieel, speelt een cruciale rol in de vastgoedsector en bij de verduurzaming van het vastgoedbestand. Deze verplichting, die sinds begin 2023 van kracht is, heeft...

8 min read

Verschil tussen EPC, EPC kNR en EPC NR

Het onderscheid tussen een gewoon EPC, een EPC voor kleine niet-residentiële eenheden (EPC kNR) en een EPC voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) is belangrijk om te begrijpen vanwege de specifieke toepassingen en vereisten voor verschillende types vastgoed in...

8 min read

Renovatieverplichting voor EPC NR (niet-residentieel)

De invoering van het EPC voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR) heeft aanzienlijke gevolgen voor eigenaren van dit type vastgoed. Deze gevolgen zijn gericht op het stimuleren van energiebesparende maatregelen en het verbeteren van de energie-efficiëntie, met als...

8 min read